Odżywianie

Dlaczego białko serwatki powinno być podstawą w diecie?

bialko w diecie

Białko serwatkowe jest najbardziej znanym suplementem wspomagającym budowanie mięśni i siły. To zdecydowanie jeden z najlepszych przyjaciół kulturysty. Jeżeli więc trenujesz ciężko i dbasz o swoją dietę, spożywasz regularnie witaminy oraz warzywa, to białko serwatki pomoże uzyskać idealną sylwetkę jeszcze szybciej! Sprawdź 6 najlepszych korzyści stosowania białka serwatkowego!

Białko serwatkowe – zachowuje masę mięśniową i redukuje tkankę tłuszczową

Zapewne próbowałeś już nie raz zmniejszyć zużycie kalorii dziennie w nadziei, że stracisz nadmiar tłuszczu. Osoby suplementujące białko serwatkowe na redukcji tracą znacznie więcej tłuszczu (do 6%) i zachowują znacznie więcej masy mięśniowej. Jeżeli więc masz ochotę na nagłą przekąskę, to wypij shake z białka serwatki. 

Białko serwatkowe zwiększa siłę oraz wielkość mięśni

Trenując ciężko na siłowni uzyskasz silne i duże mięśnie. Nie mniej, przydałby Ci się sojusznik. Osoby spożywające białko serwatkowe doświadczają większego wzrostu siły oraz nieco większej masy mięśniowej. Warto rozważyć spożycie białka po treningu. 

Białko serwatkowe zmniejsza głód.

Badania wykazują, że białko serwatkowe zmniejsza głów, pomagając uniknąć zbędnego gromadzenia się tłuszczu. Zamiast spożywać niezdrowe przekąski, zainwestuj w porcję dobrego białka.

Białko serwatkowe pomaga radzić sobie ze stresem

Stres jest jednym z głównych powodów sięgania po leki, alkohol i inne używki. Osoby spożywające białko serwatkowe, mają znacznie mniej objawów depresyjnych niż ludzie, którzy nie stosowali białka. Prawdopodobnie spowodowane jest to zmianami serotoniny w mózgu. W związku z tym, zamiast spożywać alkohol, lepiej wypić smaczny koktajl białkowy.

Białko poprawia system immunologiczny.

Osoby wykonujące trudne aktywności tlenowe, często mają obniżony poziom glutationu, wpływającego na układ pokarmowy, nerwowy oraz odpornościowy.  Więc, jeżeli chcesz poprawić wcześniej wymienione systemy, spożywanie białka serwatkowego jest właściwym wyborem.